9 MARCA
Nazwa może zwyczajna, ale smak wyśmienity. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i lekko słodkie. Wprost idealne na podwieczorek z koktajlem owocowym w lecie czy z herbatą, kawą lub kakao w chłodne mroźne dni zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Na cieście przed upieczeniem można też ułożyć owoce ( np. śliwki ) i posypać kruszonką.
A oto przepis:
1/2 l mleka
1 kg mąki
4 jajka ( średnie )
3/4 margaryny ( ok. 190g) + tłuszcz do blachy
100g drożdży
1 szklanka cukru + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru (z 1 szkl.), dodaj podgrzane mleko (nie wrzące!) i 2 szkl. mąki ( z 1 kg). Pozostaw do wyrośnięcia. Utrzyj 3 jajka (całe) z pozostałym cukrem. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj masę jajeczną i utrzyj. Następnie dołóż resztę mąki i wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Pozostaw ciasto aż wyrośnie dwa razy większe. Wyłóż ciastem (wysmarowaną margaryną) blaszkę do 1/2 wysokości ( ja użyłam blaszki 30x20 ). Posmaruj ciasto jajkiem rozkłóconym z łyżką cukru. Piecz w 150*C ok. 45 min ( w zależności od piekarnika 35-60 min). Po upieczeniu ciasto pozostaw w blaszce do ostygnięcia. Możesz też przykryć je lniana lub bawełnianą ściereczką by nie wyschło.
Smacznego!
A oto przepis:
CIASTO UCIERANE
Składniki:1/2 l mleka
1 kg mąki
4 jajka ( średnie )
3/4 margaryny ( ok. 190g) + tłuszcz do blachy
100g drożdży
1 szklanka cukru + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru (z 1 szkl.), dodaj podgrzane mleko (nie wrzące!) i 2 szkl. mąki ( z 1 kg). Pozostaw do wyrośnięcia. Utrzyj 3 jajka (całe) z pozostałym cukrem. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj masę jajeczną i utrzyj. Następnie dołóż resztę mąki i wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Pod koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Pozostaw ciasto aż wyrośnie dwa razy większe. Wyłóż ciastem (wysmarowaną margaryną) blaszkę do 1/2 wysokości ( ja użyłam blaszki 30x20 ). Posmaruj ciasto jajkiem rozkłóconym z łyżką cukru. Piecz w 150*C ok. 45 min ( w zależności od piekarnika 35-60 min). Po upieczeniu ciasto pozostaw w blaszce do ostygnięcia. Możesz też przykryć je lniana lub bawełnianą ściereczką by nie wyschło.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz