Leczo Składniki na ok. 10 porcji : 8-9 średnich cebul 10 średnich cukinii 3 duże kabaczki 10 średnich papryk 5 łyżek przecieru pomidorowego lub ok. 13 pomidorów pieprz sól cukier olej lub oliwa ew. kawałek kiełbasy Wszystkie warzywa myjemy. W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra i smażymy na złoty kolor. Dokładamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażamy. Następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Warzywa podlewamy odrobiną wody ( ok. 1/2 szkl. ) i dusimy 15 min. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, kabaczek oraz pomidory lub przecier pomidorowy. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy do miękkości. Gotowe. Zamiast cukinii i kabaczków możesz użyć bakłażana lub samej cukinii albo kabaczka. Ilość wszystkich składników możesz też zmniejszyć o połowę albo nawet więcej. Ja robię z dużej ilości, gdy muszę zużyć dużo warzyw by się nie popsuły. Taka ilość wystarczy na 2 dni dla 5 osób. W razie pytań piszcie w komentarzach. Smacznego!...
Komentarze
Prześlij komentarz