18 SIERPNIA: Leczo po mojemu

Leczo


Składniki na ok. 10 porcji :
8-9 średnich cebul
10 średnich cukinii
3 duże kabaczki
10 średnich papryk
5 łyżek przecieru pomidorowego lub ok. 13 pomidorów
pieprz
sól
cukier
olej lub oliwa
ew. kawałek kiełbasy

Wszystkie warzywa myjemy. W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra i smażymy na złoty kolor.  Dokładamy kiełbasę pokrojoną w  kostkę i chwilę przesmażamy. Następnie wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Warzywa podlewamy odrobiną wody ( ok. 1/2 szkl. ) i dusimy 15 min. Potem dodajemy pokrojoną cukinię, kabaczek oraz pomidory lub przecier pomidorowy. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy do miękkości. Gotowe.

Zamiast cukinii i kabaczków możesz użyć bakłażana lub samej cukinii albo kabaczka. Ilość wszystkich składników możesz też zmniejszyć o połowę albo nawet więcej. Ja robię z dużej ilości, gdy muszę zużyć dużo warzyw by się nie popsuły. Taka ilość wystarczy na 2 dni dla 5 osób. W razie pytań piszcie w komentarzach. Smacznego!






















Komentarze

  1. Ja się tego nie tknę, bo nie lubię lecza,ale innym może smakować ;P :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

9 MARCA

15 MARCA: Wielkanocne kartki